Kawa w Neapolu
Na tę chwilę Neapol liczy sobie 836 większych i mniejszych barów. Kawę pije się w domach, ale pije się ją też w barach, nawet w kilku podejściach dziennie. Kawa jest rytuałem w całych Włoszech, ale to w Neapolu staje się emocją. Kawa to priorytet, tu ją się również "zawiesza". Caffè sospeso, to kawa oferowana anonimowo potrzebującym.
Neapolitańskie rodzaje kawy
Graniczy prawie z cudem sporządzenie listy wszystkich wariantów kawy, ale spróbujemy. Są pewniaki, natomiast są też indywidualne zachcianki i eksperymenty:
- un caffè – kawa to po prostu espresso, częściej słyszy się proszę "un caffè", niż espresso- ale na tym łatwe życia barmana się kończy,
- caffè ristretto – espresso z mniejszą ilością wody,
- caffè doppio – podwójne espresso- oj mocne!!!
- caffè lungo – wydłużone espresso, dodają troszkę więcej wody,
- caffè macchiato – espresso z odrobiną zimnego czy ciepłego mleka, wedle życzenia,
- caffè schiumato – espresso z pianką z mleka, można też lungo i schiumato – moje ulubione, nie słodząc, znalazłam swą idealną wersję mini cappuccino,
- caffè corretto – z delikatną, domieszką alkoholu- amaro czy anice,
- caffè con la panna – espresso z bitą śmietaną,
- caffè decafeinato – espresso bezkofeinowe, średnio mocne, po nim telepie mniej,
- caffè al ginseng – espresso z zeń-szeniem- słodkie, małe, lekko aromatyzowane cappuccino. Mówią, że redukuje poczucie głodu,
- crema di caffè zwane również del nonno – zimna, gęsta i kremowa wersja letnia, słodzona,
- caffè freddo - rodzaj granity z kawy, słodzona,
- caffè shakerato – espresso z kostkami lodu z shakera, oczywiście z cukrem,
- caffè alla nocciola, albo nocciolato – espresso z kremem z orzecha laskowego z dodatkiem bitej śmietany, słodzona,
- caffè brasiliano, napój kawowy serwowany warstwami. Cukier, pianka z mleka, kapka likieru, espresso,
Cappuccino w Neapolu
Z rodzajami CAPPUCCINO też można dać upust fantazji:
- chiaro – z małą ilością kawy,
- scuro – więcej kawy, mniej mleka,
- chiaro senza schiuma – z mniejszą ilością pianki mlecznej, z większą ilością mleka,
- chiaro con tanta schiuma, więcej pianki, mniej mleka,
- doppio z dwiema espresso,
- tiepido – letnie,
- bollente – oprócz gorącego mleka, nagrzana filiżanka.
Właśnie!!! NAGRZANA filiżanka to neapolitański zwyczaj serwowania kawy w wyparzonej, gorącej filiżance. Wszedł on w życie w latach siedemdziesiątych XX wieku, po ostatniej epidemii cholery, która miała miejsce w 1973 roku. Higieniczne! No i covid też nie straszny w takiej filiżance...
Kawa w Neapolu
Na tę chwilę Neapol liczy sobie 836 większych i mniejszych barów. Kawę pije się w domach, ale pije się ją też w barach, nawet w kilku podejściach dziennie. Kawa jest rytuałem w całych Włoszech, ale to w Neapolu staje się emocją. Kawa to priorytet, tu ją się również "zawiesza". Caffè sospeso, to kawa oferowana anonimowo potrzebującym.
Neapolitańskie rodzaje kawy
Graniczy prawie z cudem sporządzenie listy wszystkich wariantów kawy, ale spróbujemy. Są pewniaki, natomiast są też indywidualne zachcianki i eksperymenty:
- un caffè – kawa to po prostu espresso, częściej słyszy się proszę "un caffè", niż espresso- ale na tym łatwe życia barmana się kończy,
- caffè ristretto – espresso z mniejszą ilością wody,
- caffè doppio – podwójne espresso- oj mocne!!!
- caffè lungo – wydłużone espresso, dodają troszkę więcej wody,
- caffè macchiato – espresso z odrobiną zimnego czy ciepłego mleka, wedle życzenia,
- caffè schiumato – espresso z pianką z mleka, można też lungo i schiumato – moje ulubione, nie słodząc, znalazłam swą idealną wersję mini cappuccino,
- caffè corretto – z delikatną, domieszką alkoholu- amaro czy anice,
- caffè con la panna – espresso z bitą śmietaną,
- caffè decafeinato – espresso bezkofeinowe, średnio mocne, po nim telepie mniej,
- caffè al ginseng – espresso z zeń-szeniem- słodkie, małe, lekko aromatyzowane cappuccino. Mówią, że redukuje poczucie głodu,
- crema di caffè zwane również del nonno – zimna, gęsta i kremowa wersja letnia, słodzona,
- caffè freddo - rodzaj granity z kawy, słodzona,
- caffè shakerato – espresso z kostkami lodu z shakera, oczywiście z cukrem,
- caffè alla nocciola, albo nocciolato – espresso z kremem z orzecha laskowego z dodatkiem bitej śmietany, słodzona,
- caffè brasiliano, napój kawowy serwowany warstwami. Cukier, pianka z mleka, kapka likieru, espresso,
Cappuccino w Neapolu
Z rodzajami CAPPUCCINO też można dać upust fantazji:
- chiaro – z małą ilością kawy,
- scuro – więcej kawy, mniej mleka,
- chiaro senza schiuma – z mniejszą ilością pianki mlecznej, z większą ilością mleka,
- chiaro con tanta schiuma, więcej pianki, mniej mleka,
- doppio z dwiema espresso,
- tiepido – letnie,
- bollente – oprócz gorącego mleka, nagrzana filiżanka.
Właśnie!!! NAGRZANA filiżanka to neapolitański zwyczaj serwowania kawy w wyparzonej, gorącej filiżance. Wszedł on w życie w latach siedemdziesiątych XX wieku, po ostatniej epidemii cholery, która miała miejsce w 1973 roku. Higieniczne! No i covid też nie straszny w takiej filiżance...