Slide background

NEAPOL Z POLSKIM PRZEWODNIKIEM

Slide background

NEAPOL

Z POLSKIM PRZEWODNIKIEM

Kawa w Neapolu

Na tę chwilę Neapol liczy sobie 836 większych i mniejszych barów. Kawę pije się w domach, ale pije się ją też w barach, nawet w kilku podejściach dziennie. Kawa jest rytuałem w całych Włoszech, ale to w Neapolu staje się emocją. Kawa to priorytet, tu ją się również "zawiesza". Caffè sospeso, to kawa oferowana anonimowo potrzebującym.

Neapolitańskie rodzaje kawy

kawa w neapoluGraniczy prawie z cudem sporządzenie listy wszystkich wariantów kawy, ale spróbujemy. Są pewniaki, natomiast są też indywidualne zachcianki i eksperymenty:

  • un caffè – kawa to po prostu espresso, częściej słyszy się proszę "un caffè", niż espresso- ale na tym łatwe życia barmana się kończy,
  • caffè ristretto – espresso z mniejszą ilością wody,
  • caffè doppio – podwójne espresso- oj mocne!!!
  • caffè lungo – wydłużone espresso, dodają troszkę więcej wody,
  • caffè macchiato – espresso z odrobiną zimnego czy ciepłego mleka, wedle życzenia,
  • caffè schiumato – espresso z pianką z mleka, można też lungo i schiumato – moje ulubione, nie słodząc, znalazłam swą idealną wersję mini cappuccino,
  • caffè corretto – z delikatną, domieszką alkoholu- amaro czy anice,
  • caffè con la panna – espresso z bitą śmietaną,
  • caffè decafeinato – espresso bezkofeinowe, średnio mocne, po nim telepie mniej,
  • caffè al ginseng – espresso z zeń-szeniem- słodkie, małe, lekko aromatyzowane cappuccino. Mówią, że redukuje poczucie głodu,
  • crema di caffè zwane również del nonno – zimna, gęsta i kremowa wersja letnia, słodzona,
  • caffè freddo - rodzaj granity z kawy, słodzona,
  • caffè shakerato – espresso z kostkami lodu z shakera, oczywiście z cukrem,
  • caffè alla nocciola, albo nocciolato – espresso z kremem z orzecha laskowego z dodatkiem bitej śmietany, słodzona,
  • caffè brasiliano, napój kawowy serwowany warstwami. Cukier, pianka z mleka, kapka likieru, espresso,

Cappuccino w Neapolu

delicjaZ rodzajami CAPPUCCINO też można dać upust fantazji:

  • chiaro – z małą ilością kawy,
  • scuro – więcej kawy, mniej mleka,
  • chiaro senza schiuma – z mniejszą ilością pianki mlecznej, z większą ilością mleka,
  • chiaro con tanta schiuma, więcej pianki, mniej mleka,
  • doppio  z dwiema espresso,
  • tiepido – letnie,
  • bollente – oprócz gorącego mleka, nagrzana filiżanka.

Właśnie!!! NAGRZANA filiżanka to neapolitański zwyczaj serwowania kawy w wyparzonej, gorącej filiżance. Wszedł on w życie w latach siedemdziesiątych XX wieku, po ostatniej epidemii cholery, która miała miejsce w 1973 roku. Higieniczne! No i covid też nie straszny w takiej filiżance...

Kawa w Neapolu

Na tę chwilę Neapol liczy sobie 836 większych i mniejszych barów. Kawę pije się w domach, ale pije się ją też w barach, nawet w kilku podejściach dziennie. Kawa jest rytuałem w całych Włoszech, ale to w Neapolu staje się emocją. Kawa to priorytet, tu ją się również "zawiesza". Caffè sospeso, to kawa oferowana anonimowo potrzebującym.

Neapolitańskie rodzaje kawy

kawa w neapoluGraniczy prawie z cudem sporządzenie listy wszystkich wariantów kawy, ale spróbujemy. Są pewniaki, natomiast są też indywidualne zachcianki i eksperymenty:

  • un caffè – kawa to po prostu espresso, częściej słyszy się proszę "un caffè", niż espresso- ale na tym łatwe życia barmana się kończy,
  • caffè ristretto – espresso z mniejszą ilością wody,
  • caffè doppio – podwójne espresso- oj mocne!!!
  • caffè lungo – wydłużone espresso, dodają troszkę więcej wody,
  • caffè macchiato – espresso z odrobiną zimnego czy ciepłego mleka, wedle życzenia,
  • caffè schiumato – espresso z pianką z mleka, można też lungo i schiumato – moje ulubione, nie słodząc, znalazłam swą idealną wersję mini cappuccino,
  • caffè corretto – z delikatną, domieszką alkoholu- amaro czy anice,
  • caffè con la panna – espresso z bitą śmietaną,
  • caffè decafeinato – espresso bezkofeinowe, średnio mocne, po nim telepie mniej,
  • caffè al ginseng – espresso z zeń-szeniem- słodkie, małe, lekko aromatyzowane cappuccino. Mówią, że redukuje poczucie głodu,
  • crema di caffè zwane również del nonno – zimna, gęsta i kremowa wersja letnia, słodzona,
  • caffè freddo - rodzaj granity z kawy, słodzona,
  • caffè shakerato – espresso z kostkami lodu z shakera, oczywiście z cukrem,
  • caffè alla nocciola, albo nocciolato – espresso z kremem z orzecha laskowego z dodatkiem bitej śmietany, słodzona,
  • caffè brasiliano, napój kawowy serwowany warstwami. Cukier, pianka z mleka, kapka likieru, espresso,

Cappuccino w Neapolu

delicjaZ rodzajami CAPPUCCINO też można dać upust fantazji:

  • chiaro – z małą ilością kawy,
  • scuro – więcej kawy, mniej mleka,
  • chiaro senza schiuma – z mniejszą ilością pianki mlecznej, z większą ilością mleka,
  • chiaro con tanta schiuma, więcej pianki, mniej mleka,
  • doppio  z dwiema espresso,
  • tiepido – letnie,
  • bollente – oprócz gorącego mleka, nagrzana filiżanka.

Właśnie!!! NAGRZANA filiżanka to neapolitański zwyczaj serwowania kawy w wyparzonej, gorącej filiżance. Wszedł on w życie w latach siedemdziesiątych XX wieku, po ostatniej epidemii cholery, która miała miejsce w 1973 roku. Higieniczne! No i covid też nie straszny w takiej filiżance...

 

 

 

 

 

 

POLSKI PRZEWODNIK W NEAPOLU

Usługi polskojęzycznego przewodnika po Kampanii: zwiedzanie wulkanów, wybrzeża Amalfi, Sorrento, Caserty, wyspy Capri, Neapolu, Pompejów, Wezuwiusza i in.

 

ZADZWOŃ, ZAPYTAJ O SZCZEGÓŁY, ZAREZERWUJ TERMIN!

   +39 333 719 1463

  

 

 

 

 

 

 

 

 

POLSKI PRZEWODNIK Z NEAPOLU

Usługi polskojęzycznego przewodnika po Kampanii: zwiedzanie wulkanów, wybrzeża Amalfi, Sorrento, Caserty, wyspy Capri, Neapolu, Wezuwiusza i in.

 

ZADZWOŃ, ZAPYTAJ O SZCZEGÓŁY, ZAREZERWUJ TERMIN!

 

   +39 333 719 1463

  

 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone © Agata Iwanowska Neapol i Pompeje z polskim licencjowanym przewodnikiem

Wszelkie prawa zastrzeżone ©
Agata Iwanowska
Neapol i Pompeje z polskim licencjowanym przewodnikiem

logo polski przewodnik neapol stopka